Как да си направим WordPress plugin, който изписва „Hello World“

Създаване на плъгин файл.

Първото нещо което трябва да направим е да създадем нова директория в инсталационния пакет на WordPress (wp-content\plugins),  там се намират всички инсталирани добавки към нашия сайт. На този етап директорията ще я именуваме my-first-plugin, в нея ще създадем php файл който ще именуваме my-first-plugin.php. Изискванията за да видим нашата добавката при другите в админ панела е да добавим в php файла веднага след отварящия php таг следния код:

**
* Plugin Name: My First WordPress Plugin
* Plugin URI: https://codewan.com
* Description: This is my first plugin.
* Version: 1.0.0
* Author: Ivan Balkanov
* Author URI: https://codewan.com
* License: GPL2
*/

Този php код както става ясно е коментар, който е видим в Административната част  „Разширения“на WordPress и дава информация относно плъгина и неговия автор. Минимумът за да стане активен нашия плъгин е  само Plugin Name: с този един ред ние вече виждаме нашата добавка и евентуално можем да я включваме или изключваме макар и да няма никакви функции в нея.

Добавяне на функционалност

За да се придържаме към протокола сега ще напишем и първата ни функция, която ще изписва „Hello, World!!“ в хедъра на страницата ни.


add_action('wp_head', 'hello_world');function hello_world(){
echo 'Hello, World!';
}Накратко имаме функцията hello_world() която при извикване изписва „Hello, World!“, това вероятно всеки го знае. Другото по различно нещо е как я извикваме. С първия ред от кода буквално казваме закачи функцията hello_world() към хедъра на нашия WordPress сайт.

One Reply to “Как да си направим WordPress plugin, който изписва „Hello World“”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *