Как да си направим WordPress plugin, който изписва „Hello World“

Създаване на плъгин файл.

Първото нещо което трябва да направим е да създадем нова директория в инсталационния пакет на WordPress (wp-content\plugins),  там се намират всички инсталирани добавки към нашия сайт. На този етап директорията ще я именуваме my-first-plugin, в нея ще създадем php файл който ще именуваме my-first-plugin.php. Изискванията за да видим нашата добавката при другите в админ панела е да добавим в php файла веднага след отварящия php таг следния код:

**
* Plugin Name: My First WordPress Plugin
* Plugin URI: https://codewan.com
* Description: This is my first plugin.
* Version: 1.0.0
* Author: Ivan Balkanov
* Author URI: https://codewan.com
* License: GPL2
*/

Този php код както става ясно е коментар, който е видим в Административната част  „Разширения“на WordPress и дава информация относно плъгина и неговия автор. Минимумът за да стане активен нашия плъгин е  само Plugin Name: с този един ред ние вече виждаме нашата добавка и евентуално можем да я включваме или изключваме макар и да няма никакви функции в нея.

Добавяне на функционалност

За да се придържаме към протокола сега ще напишем и първата ни функция, която ще изписва „Hello, World!!“ в хедъра на страницата ни.


add_action('wp_head', 'hello_world');function hello_world(){
echo 'Hello, World!';
}Накратко имаме функцията hello_world() която при извикване изписва „Hello, World!“, това вероятно всеки го знае. Другото по различно нещо е как я извикваме. С първия ред от кода буквално казваме закачи функцията hello_world() към хедъра на нашия WordPress сайт.

One Reply to “Как да си направим WordPress plugin, който изписва „Hello World“”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.