WordPress урок 2 – Администраторски панел

Администраторския панел на WordPress най-общо казано служи за цялостното управление на сайта. Чрез него се прави визия на сайта (front-end) също така може да се настройва до някаква степен и сървърната част (back-end), но това не е препоръчително, особено ако не знаете какво правите. Същото така през админ панела, се създават, публикации, страници следят се коментарите, създават се нови потребители, като администратори, автори и други… могат да се следят посещенията на потребителите. Администраторския панел е най-важното за общата визия и състояние на сайта ни.

Първоначални настройки

Добре е още в началото да направим най-базовите настройки. От раздел Настройки, подраздел Общи, да сложим правилното име на сайта и кратко точно описание за какво ще съдържа сайта ни. Преминаваме няколко раздела на долу, Постоянните връзки, този раздел е много важен особено ако смятаме да направим сайта публичен, и искаме той да бъде добре позициониран в Google. Чрез този раздел, задаваме на WordPress как да генерира URL адресите на всяка публикация. Пример, ако правим сайт за пицария и пишем публикация на тема, рецепта „Как да си направим пица Маргарита“, а адресите ни не са настроени URL адресите ще изглежда така http://picaria.com/?p=123, ако ги направим както трябва би следвало URL адреса да изглежда така http://picaria.com/recepta-za-pica-margarita, вече е малко спорно, за езика на който би следвало да се изписват, но според мен e най-правилно да се изписват на латиница, но и кирилицата няма да е грешно за тези уроци, и винаги с малки букви.

В раздел постоянни връзки маркираме Име на публикация и запазваме.

Създаване на страница

Този разделът най-често се използва за статични страници, тези които присъстват в почти всички сайтове, такива страница са „За нас“, „Контакти“, „Начална страница“, „Общи условия“ и всякакви други, които са ни необходими. Създаване на нова страница става от бутона „Добавяне“

Тъй като WordPress е супер интуитивен, веднага ви подканва да започнете да пишете. Нека първо напишем заглавието на страницата, „За нас“ и от менюто в дясно, раздел Публикации избираме постоянни връзки за да си оправим URL адреса към тази страница, той трябва да е изписан с латински букви или с превод на английски, кратко и ясно да подсказва идеята на страницата, като за страницата „За нас“ подходящо URL би бил „za-nas“ или „about-us“.

Заглавна картинка

От дясното меню, Страници, имаме раздел, Картинка за страници (featured image), от този бутон задаваме основна картинка за страницата „За нас“. Възможните опции са, да прекачим картинка от нашият компютър или да използваме вече качена картинка в библиотеката на WordPress.

Съдържание на страницата

В най-общи линии, съдържанието на страницата се състои от добре форматиран текст в йерархичен вид със заглавия, подзаглавия, списъци, таблици и медийни файлове. За доброто оформление и форматиране, WordPress ни дава широк набор от инструменти. За да започнем да добавяме съдържание към нашата страница, кликваме на плюса отгоре в ляво или на този в средата на страницата. Разликата в двата плюса е че този синият, който е горе в ляво показва всички инструменти, а този в средата показва тези инструменти, който ползваме най-често. Нека добавим няколко параграфа, заглавия и подзаглавия, плюс изображение свалено от интернет. След като сме готови с оформлението на страницата е необходимо, да запазим промените от синия бутон, горе в дясно „Обновяване“.

Публикации

Публикациите, са почти като страниците, с тази разлика, че при тях имаме категории и тагове. Важно е да знаем кога е редно да използваме публикация и кога страница. В различните сайтове, публикациите се използват за различни неща, нека да разгледаме някои варианти:

  • новинарски сайт – публикациите се използват за писане на новини;
  • сайт за готварски рецепти – писането на рецепти;
  • продуктов сайт -описание на продукти;
  • блог – писане на статии.

Общото между всички типове сайтове, е че публикациите могат да се групират на категории.

Категории

Ако правим новинарски сайт, възможните категории може да са „България“, „Образование“, „Екология“ и тн… като всяка категория може да има под категории.

Нека създадем няколко категории, за целта в раздел публикации кликваме на Категории, и попълваме формата. В първия урок примерът беше за пицария, нека ползваме същия пример и създадем категориите, които може да присъстват в сайт на пицария. в полето кратко име пишем на латиница и спазваме правилото за URL-лите, както при страниците.

Статична начална страница

Статична начална страница е настройка по избор, според това как бихте искали да изглежда началната страница, може да я направите статична или на нея да се извеждат публикациите. Стандартно в WordPress е заложено, на началната страница да се извеждат публикациите, по този начин началната ви страница винаги ще е различна и на нея ще се виждат последните публикувани публикации.

Ако изберете статична страница, то тя ще изглежда така, както я направите.

За да си настройте статична страница, първо ще трябва да я създадете в раздел страници. Също така ще трябва да създадете и страница за публикации, която може да именувате според това как бихте искали да се казва, може да е „Публикации“, „Блог“, „Новини“, „Уроци“ или както би било удачно.

Тази настройка може да направите в раздел Настройки, Четене.

Файлове

В раздел файлове се намират, всички файлове, които сме добавели към сайта. Важното тук е да са оптимизирани за уеб. Големи не обработени снимки и клипове, значително натоварват сървърите, което в последствие се оказва много голям проблем. Сайта започва да се държи странно, бавно зарежда, понякога и не зарежда, което води до по-слаба посещаемост и наказания от Гугъл. Оптимизацията на изображения, и като цяло оптимизация на сайт ще е тема на друг урок. За сега е добре да знаем, когато качим картинка WordPress автоматично създава три варианта (размера) на снимката, малък, среден и голям, това е с цел оптимизация. Тази оптимизация понякога се оказва проблем особено при по-големи сайтове.

Да речем че имаме сайт с пет хиляди поста с различни снимки, това са 75 000 снимки. Това е проблем за някои хостинг компании, което налага преминаване към по-голям план или смяна на хостинг. Това са неща, които е добре да се предвидят преди започването на сайт.

Теми

Темите на WordPress са най-важното нещо за цялостната визия на сайта. Това може да е тема на поне 2-3 урока, затова сега ще засегнем само най-важното, което трябва да се знае. Съществуват стотици хиляди теми, аз бих ги разделил на платени и безплатни, като и в двата случая има хубави и лоши. За това е хубаво да се направи предварително проучване за темата, която смятаме да използваме. Ще изброя няколко неща които да спазваме при избор на тема.

  • Винаги да търси демо версия на темата, всички теми би следвало да имат демо. Демо, което може да разгледаме и да преценим дали е удачна за темата на сайта ни. Зарежда ли бързо, изкачат ли грешки в конзолата.
  • Ако разбираме от програмиране може да проверим, HTML кода написа лен е както трябва спазват ли се правилата за писане.
  • Функциите отговарят ли на нещата от които имаме нужда.
  • Може ли да се има доверие на автора (източника от където ще я изтеглим) който е правил темата.

Безплатни теми, които принадлежат на проверка, може да изтеглим от официалния сайт на WordPress – http://wordpress.org. Тук всяка безплатна тема разполага и с платена версия. Разликата е че безплатните теми са по-лиметирани от към функции, но това не е проблем за програмисти, защото винаги може да добави собствен код и да надгради стандартните функции. Примерен сайт който съм правил с безплатна тема може да разгледате  Авангард реклама

Платени теми, които са проверени, от злонамерен код може да се закупят от http://themeforest.net/, средната цена за тема е между 10-50$. Сайт правен с платена тема е elea-bg.com.

Собствена тема, е тема която вие сте си изкодели. Тема която аз съм правил е за Свиленград Автотранспорт. Плюсовете от това да си направите тема са доста, един от тях е че може да си направите всичко, което искате. Ако е добра може да я обявите за продаване. И нека направим една проста сметка, ако направите тема за 20$ и се продаде 5 000 пъти е 100 000$ грубо това са 180 000 лв. А тези 180 000 лв. са три години заплатата ви ако взимате 5 000 лева на месец. Това е още една добра причина, защо е добре да разбираме от WordPress.

В раздел Изглед, теми, имаме три теми, които идват с инсталацията на WordPress. От бутона добавяне на тема, може да разгледаме над 9 000 безплатни теми, които са минали проверка, и са одобрени от WordPress общността. Инсталирането става много лесно, избираме тема и кликваме на бутона инсталиране. След като се инсталира може, да я активираме. Всяка добре написана тема, разполага с документация, на която подробно е обяснено как се настройва.

Разширения (plugins – добавки)

В раздел Разширения, нещата стоят аналогично, като при темите. Като разширенията, служат за добавяне на функционалност на темата. Съществуват над 50 000 разширения (плъгина), които са одобрени от WordPress общността. Един добър пример за нужда от плъгин, е когато решим че сайтът ни трябва да се превърне в онлайн магазин. Това е доста дълъг и труден процес, ако трябва да се пише код, дори и за най-добрите програмисти. За тази цел идват и разширенията, където не е нужно да сте програмисти, или компютърни специалисти, само е необходимо да се намери подходящото. Най-популярния плъгин за електронен магазин е WooCommerce. Само за няколко клика сайта ви се превръща в електронен магазин.

Ако отидем в раздел разширения, и кликнем на добавяне на още и в полето за търсене въведем WooCommerce, може да видим че има над пет милиона активации, което е знак, че разширението е от предпочитаните.

Потребители

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *