WordPress Урок 1 – Настройка на среда за разработка

Целта на този урок, е да даде на учениците базови познания при разработването на самостоятелен уеб сайт, с помощта на една от най известните платформи WordPress . За тази цел ще е необходимо да се инсталират няколко приложения: PHP, Apache сървър, MySQL база данни и евентуално текстов редактор. Посоченият пример може да служи за една добра база, която винаги може да се усъвършенства и преизползва за различни проекти. Посочения тук пример е подходящ за работа под Windows 10 операционна система. Възможна е работата и с по-стари операционни системи, като Windows 7, 8 и нагоре, но са възможни леки разминавания във версиите и настройките.

Нека започнем с набавянето на нужните програми. За целта ще използваме приложението XAMPP, което включва в себе си, комплект от нужните програми. XAMPP ще ни спести доста време и главоболия за инсталиране и настройване на всичко поотделно.

Инсталация на XAMPP

Сайта от който може да изтеглите приложението е apachefriends.org, от там се избира XAMPP for Windows. Към този момент най-новата версията е 8.1.5 с но ние ще изтеглим 7.4.29 от секция „Downloads“. За по-стари операционни системи се предполага по-стара версия.

След успешно изтегляне, следва инсталация. Като е добре инсталатора да се стартира като администратор с десния бутон „Стартиране като администратор“ (Run as administrator), хубаво е да се махнат отметките на програмите, които няма да са ни необходими, за да не запълваме компютъра с допълнителни програми.

XAMPP, с оставяне на отметките с програми, които ще използваме в този урок

Следващия етап от инсталацията е къде искаме да инсталираме приложението, по стандарт е в локален диск „C\xampp“, ще го оставим така.

Следващите екрани, език Английски нека остане така за да не бъркаме терминологията, премахваме отметка и от следващия екран, продължаваме напред и изчакваме инсталацията да приключи. След успешна инсталация, ще бъдем подканени директно да стартираме контролния панел на xampp с поставяне на отметка и натискане на бутона Finish.

След като се стартира контролният панел е добре да се стартира apache сървъра и MySQL, и да им се разреши достъпа до определени ресурси на операционната система. При успешна инсталация би следвало да видите следния екран.

XAMPP – пример за успешно стартирани Apache и MySQL

Тестваме като заредим в брузъра „localhost/“ би трябвало да ни излезе поздравителната страница на XAMPP. Добре е и да тестваме SQL сървъра, като заредим в браузъра „localhost/phpmyadmin/“, накратко това е програма за управление на базите данни. Тук ще се върнем малко по-късно в този урок.

Изтегляне на WordPress

Следващата част в този урок е изтеглянето на WordPress, но тук трябва да обърнем внимание и да направим разграничение на различните варианти, които съществуват.

  • wordpress.com е уеб базирана платформа, която дава възможност за хостване и публикуване на малки уебсайтове и блогове, тя е доста лимитиране и не позволява къстамизиране и надграждане със собствен бекенд код и функции.
  • wordpress.org е варианта, който ние ще разгледаме. Той дава доста по-голямо поле за изява и надстройване с функции и писане на собствен код. Но това не означава, че нямаме никакви ограничения.

Изтеглянето е задължително винаги да става от официалния сайт, защото вероятността да си навлечем вирус е доста голяма, ако използваме други източници. Зареждаме сайта wordpress.org и от синия бутон „Get WordPress“ изтегляме, текуща версия 5.9.3. Възможно е при изтегляне да е обновен до по-нова версия, но това не би трябвало да е проблем, за нещата, които ще разгледаме. Редно е да изтеглим .zip версията а не tar.gz освен ако не сме на Линукс.

Разархивираме цялото съдържание от изтегляния zip файл в подпапката htdocs на XAMPP, тоест целия път трябва да е „C:\xampp\htdocs“, папката wordpress от архива я поставяме вътре.

Преименуваме името на папката с името на нашия проект, който ще разработваме. Това вече е индивидуално но нека, сега за примера се предържаме с едни и същи имена.

Примерния проект ще е за пицария и затова ще преименуваме папката wordpress на picaria.com. В браузъра зареждаме „localhost/picaria.com/“, следва екрана за избиране на език на wordpress, избираме български и продължаваме напред.

WordPress настройки

Конфигуриране на база данни

Преди да действаме, е добре да си създадем базата данни, това действие ще извършим през phpmyadmin, като го достъпим на адрес localhost/phpmyadmin/. Отиваме на раздел БД (BD) и създаваме нова база с име „wp_picaria“ с колация „utf8mb4_general_ci“. Дефакто с това действие създаваме MySQL база данни, която ще бъде асоциирана с нашия WordPress сайт.

Следвайки логиката до момента, може да създадем няколко сайта на нашия компютър, като за всеки сайт си създаваме база данни. Добра практика е базата данни да е с име близо до името на сайта плюс префикс примерно „wp10_picaria“. Сложни пароли, особено сайта ако се пуска в продукшън.

След като сме създали базата, се връщаме отново на екрана на WordPress и кликаме бутона „Да действаме!“. Следващата форма, която трябва да попълним е много важна, в нея задаваме име на сайта и правим асоцияцията на базата данни. Базата, която направихме преди малко wp_picaria (или wp10_picaria, точно както сте я написали при създаването и). По този начин казваме на WordPress коя база да използва и къде да записва данните от нашия уебсайт, за потребителско име задаваме root, за парола оставяме празно поле, изтриваме полето където пише „парола“.

Асоциация на база данни със сайта на WordPress, wp_picaria е базата, която създадохме в phpmyadmin

При случай на грешка е възможно да сме задали грешно име на базата данни. В такъв случай трябва да проверим в phpmyadmin „localhost/phpmyadmin/“ какво име сме зад

али. Ако базата ни е ОК следва екрана с заглавие на сайта и създаване на потребител, който ще е с Администраторски права.

Следваме стъпките в следващия екран, където ще сложим заглавие на сайта, потребителско име и парола, които в никакъв случай не трябва да се използват ако сайтът ще се пуска в продъкшън, но за тестове и разработки е подходящо. С това потребителско име и парола ще използваме за вход в администраторския панел.

Инсталираме WordPress и следва вход в админ панела.

Кратко обобщение – WordPress e CMS система (Система за управление на съдържанието), качествата които я правят толкова предпочитана са доста, някои от тях са:

  • Open source – буквално отворен код, което позволява на специалист от цял свят да допринасят за нейното усъвършенстване, сигурност, функционалност дори и преводите на различни езици.
  • Подходяща е както за програмисти, дизайнери, копирайтъри, влогари, дори и хора, които са с по-малко опит с компютрите и технологиите.
  • Поради голямата си популярност разполага и с голям набор от теми и плъгини.
  • Поле за изява, особено ако сте PHP програмист. Може да се направи тема, която да се продаде хиляди пъти, или плъгин, който всеки сайт да го иска.
  • Създаване на електронен магазин или блог само за няколко часа.

Заключение – тези няколко точки, според мен ясно показват, защо си струва да се задълбае в света на WordPress.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *