WordPress Урок 3 – как да си прехвърлим сайта от училище във вкъщи (архивиране и експорт на сайта и базата данни)

Този урок е доста обширен и до голяма степен сложен, ако трябва да действаме като професионалист, бихме използвали система за контрол на версиите (git)q по известните от тях са GitHub, GitLab и Bitbucket. Но за целите на този урок ще приложим стандартния вариант, който също ще ни свърши работа.

Архивиране на файловете на WordPress

За да прехвърлим сайт от типа на WordPress в най-общи линии ни трябва архив на файловете и архив на базата данни. Първо нека направим архив на файловата система. Папка htdocs намираща е в xampp, ако сме спазвали стъпките от урок 1 инсталация WordPress би трябвало да се намира в локален диск „C“, тоест „C:\xampp\htdocs“ в нея би трябвало да се намира и папката с WordPress, която преименувахме с името на нашия проект. Архивираме с познатите ни архиватори zip, rar, 7z и алтернативи.

Архивиране на MySQL база от данни

След като имаме архив на файловете, е редно да направим и на MySQL базата данни. Това много лесно ще стане с помощта на софтуер за управление на MySQL бази данни. До като все още е стартиран apache сървъра и MySQL-а в браузъра зареждаме „localhost/phpmyadmin/“, ако не са стартирани ще трябва да ги стартираме от контролния панел на XAMPP, ако не са стартирани няма как да направим архив на базата.

След като сме заредили phpmyadmin избираме базата данни, която сме асоциирали сайта, кликваме на раздел експорт. Избираме Custom (Персонализиран) експорт метод, уверяваме се че всички таблици са селектирани, структура и данни. И кликваме на бутона „Go“. Генерирания файл, слагаме до архива на файловете на WordPress и качваме на флаш памет, поща или облак.

При тези, които не се получава, и по време на изтеглянето на архива дава грешка е необходимо да си направят архива на базата данни през конзолата. Тази стъпка, е малко по специфична, но ще я разпишем подробно за да се получи при всички.

  1. Стартираме CMD(Команден прозорец) – от старт меню като изпишем „CMD“ , или след като отворим windows explorer и отидем направо до C:\xampp\mysql\bin и изпишем в полето отгоре „cmd“.
  2. След като сме стартирали CMD, или както по-често го наричаме конзолата, трябва да достопим mysql сървъра, това става със следната команда „cd C:\xampp\mysql\bin“.
  3. Команда номер 2 е „mysqldump -u root -p wp_picaria > C:/xampp/htdocs/wp_picaria.sql“, така ще направим архив в папката htdocs името на архива е wp_picaria.sql.

До тук би трябвало да имаме архивите, архивираните файлове на WordPress, където се съдържат темите, добавките, снимките които сме качвали и базата данни чиито файл е с разширение .sql .

Възстановяване на уебсайт от архив

Изтегляме архивите от флаш памет, облак или поща на новия компютър. Проверяваме дали има инсталирани XAMPP, LAMP или друга алтернатива. Ако нямаме, може да си припомним Урок 1 – инсталиране на XAMPP.

Следва разархивиране на файловете в папка htdocs и импортиране на базата с данни. Импортирането става отново през http://localhost/phpmyadmin/, създаваме база със същото име, след това отиваме на раздел Импортиране и зареждаме файла от базата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *